Masowa produkcja piwa, jakie można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, sprawiła, że niestety nie wszystkie z tych trunków smakują tak jak powinno smakować tradycyjne piwo domowe. Jeśli chcesz poznać prawdziwy smak tego alkoholu, zrób je samodzielnie w dom. Nie wiesz od czego zacząć? Sprawdź jak warzyć piwo.
Samodzielna produkcja piwa znana jest już od czasów Starożytnych, kiedy to w Mezopotamii człowiek z koczowniczego trybu życia, zaczął osiedlać się na dłużej w jednym miejscu. Szybko odkryto sposób na upieczenie chleba, a wraz z tym odkryciem przypadkiem zaczęto wytwarzać piwo domowe, poprzez pozostawienie wypieku w wodzie. Z upływem czasu udoskonalano przepis na piwo domowe, aż w końcu trunek uzyskał postać dziś nam znaną. Tylko czy na pewno znamy smak prawdziwego piwa, skoro masowa produkcja piwa, często nie idzie w parze z tradycją? Warto sprawdzić jak winien smakować ten trunek poprzez warzenie piwa w domu. Warto dodać, że zgodnie z polskim prawem produkcja piwa w domu na własny użytek, a nie na sprzedaż, jest całkowicie legalna. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie być mógł spróbować przyrządzić go w domu.
Jesteś przekonany do zasmakowania tradycyjnego piwa, ale nie wiesz jak warzyć piwo? Warzenie piwa w domu to tylko 8 prostych kroków! Na początek srutowanie, czyli rozdrobnienie słodu mniej więcej do wielkości kaszy jęczmiennej. Następnie zacieranie, czyli stopniowe dodawanie do garnka z wodą słodu. Należy pamiętać, aby doprowadzić wywar do temperatury maksymalnie 72oC, a już na pewno nie doprowadzić do podgrzania do temperatury powyżej 80oC. Kolejnym krokiem jest dokonanie próby jodowej, czyli sprawdzenie czy zacier został scukrzony. Jak to zrobić? Należy odrobinę wywaru nanieść na jasną, najlepiej białą powierzchnię (np. talerz) i dodać parę kropel roztworu jodowego. Jeśli barwa zacieru jest jasna, można śmiało przejść do następnego etapu, czyli filtrowania za pomocą kadzi filtracyjnej, a dokładniej oddzielanie młóta od brzeczki oraz wysładzanie. Uzyskana brzeczka służy do procesu jakim jest warzenie piwa. Należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować około godziny. 6 krok to dodawanie chmielu. W zależności od tego jak silny chcemy uzyskać wywar, możemy wsypać chmiel do brzeczki i tylko przez chwilę gotować lub dla uzyskania intensywnego posmaku, przez godzinę. Kolejno następuje chłodzenie brzeczki, jakiego można dokonać najprościej na 2 sposoby: poprzez chłodzenie garnka w wannie z zimną wodą lub obłożenie naczynia butelkami z wodą wyjętych z zamrażalki. Ostatnim etapem jest rozlewanie piwa, a ponieważ jest ono wrażliwe na światło, warto przelać roztwór do butelek z ciemnego szkła. Piwo domowe gotowe!
Warzenie piwa w domu wymaga posiadania mniej lub bardziej specjalistycznego sprzętu. Oto przykładowa lista narzędzi, potrzebnych do produkcji piwa domowego:
Dominika Kula
Używamy cookies